HOLLANDA BAŞBAKANI VE PRENSİ ÜLKEMİZDE

Bu Haber 16.11.2012 Tarihinde Eklenmiştir.
< Geri Dön


Bildiğiniz üzere, Sayın Cumhurbaşkanımız’ın 14 Nisan 2012 tarihinde Hollanda’yı ziyaretlerinde kendilerine, Hollanda Wageningen Üniversitesinin Tarımsal ve Teknolojik gelişmişliğini belirtmiş ve ülkemizde değerlendirilmesinde yarar olduğunu vurgulamıştık.

16 Mayıs 2012 tarihinde Sayın Cumhurbaşkanımız TÜHOD Yönetim Kurulu’nu kabullerinde Wageningen Üniversitesi ile Harran Üniversitesinin işbirliği hususunda gereğinin yapılmasını tarafımıza talimatlamışlardır.

13 Haziran 2012 tarihinde Hollanda Kraliçesi Beatrix’in ülkemizi ziyaretinde, Sayın Cumhurbaşkanımız TÜHOD Yönetim Kurulu Başkanı olarak Kraliçe’ye takdimlerinde, Harran ve Wageningen Üniversitelerinin işbirliğinden sorumlu olduğumuzu vurgulamışlar ve Sayın Kraliçe de bu konuda Hollanda’da her türlü destek ve yardıma hazır olduklarını beyan etmişlerdir.

Bu gelişmeler ışığında 15 Ekim tarihinde Urfa’da Vali Sn. Celalettin GÜVENÇ başkanlığında, Belediye Başkanı, Ticaret-Sanayi Odası Başkanı, Borsa Başkanı, Harran Üniversitesi Rektör Yrd., GAP İdaresi Bşk. Yrd. Ve bazı İl Müdürlerinin Katılımı ile TÜHOD tarafından bir toplantı düzenlenmiştir. Toplantı’da böyle bir işbirliğinin Urfa ve GAP yöresi için son derece önemli olduğu, bu konuda gerekli her türlü adımın acilen atılacağı belirtilmiş ve ilk planda karşılıklı ziyaret gerçekleştirilmesi kararlaştırılmıştır.

20 Ekim 2012 tarihinde TÜHOD Yön. Krl. Bşk. Edip H. AKTAŞ tarafından Hollanda’ya bir ziyaret gerçekleştirilmiş ve bu ziyarette Wageningen Üniversitesi Yönetim Kurulu Üyesi Prof. Martin SCHOLTEN ile bir toplantı düzenlenmiştir. Bu toplantı sonrası, Urfa’dan Vali Celalettin GÜVENÇ başkanlığında bir heyetin 10-11 Ocak 2013 tarihinde Wageningen’i ziyaretleri kararlaştırılmıştır.

Tüm bu gelişmeler sonrasında Hollanda Başbakanı Sayın Mark RUTTE, 5 Kasım 2012 tarihinde Dış Ticaret Bakanı Bn. Lilianne Plaumen ile birlikte Ankara ve İstanbul’u ziyaret etmişlerdir. Yönetim Kurulu Başkanı Sn. Edip H. AKTAŞ, Hollanda Başbakanı ve Sn. Zafer ÇAĞLAYAN ile 6 Kasım saat:11:00’ de Ankara Başkent Organize Sanayi Bölgesinde ABC Prefabrik’in temel atma töreninde bir araya gelmişler ve TÜHOD etkinlikleri ile ilgili bilgi vermişlerdir. Daha sonra Hollanda Dış Ticaret Bakanı ile Büyükelçilik tarafından verilen öğle yemeğinde bir araya gelinmiş ve TÜHOD ile ilgili kendilerine de bilgi verilmiştir.

7 Kasım 2012 saat:15:00’ de, Başbakan Rutte ve Dış Ticaret Bakanı Plaumen’in katılımları ile İstanbul Teknik Üniversitesi Süleyman Demirel Kültür Merkezi’nde düzenlenen Beyin Limanı (Brainport) İnovasyonu Semineri’ne katılınmıştır. Dünyada yılın en akıllı kenti seçilen Eindhoven (Hollanda) Belediye Başkanı Sn. Rob van Gijzel, Türkiye’den nano-teknoloji alanında öğrenci ihtiyaçlarını vurgulayarak, üniversiteler arası öğrenci değişimine çok önem verdiklerini, bu alandaki işbirliğinin her iki ülke için de çok yararlı olacağını belirtmiştir. TÜHOD olarak da bizlerle her türlü işbirliğine hazır olduğunu vurgulamıştır.

Aynı gün Başbakan Rutte onuruna Hollanda Başkonsolosluğu’na ait Hollanda Sarayı’nda (Galatasaray) İstanbul’daki önemli kuruluş temsilcilerinin de katılımları ile bir kokteyl düzenlenmiş ve bu kokteylde de değişik kesimlerle TÜHOD’un tanıtımı imkanı doğmuştur.

9 Kasım 2012 tarihinde ise Prens Willem Alexander ve Prenses Maxima İstanbul’a gelmişlerdir.

10 Kasım 2012 saat:14:00-16:30 arasında SALT Galata, Karaköy’de Prens ve Prensesin katılımları ile Boğaziçi Üniversitesi’nin ev sahipliğinde yine Beyin Limanı İnovasyonu (Brainport Innovation) Semineri düzenlenmiştir. Seminer sonrası düzenlenen Kokteyl’de, Hollanda Başkonsolosluğu tarafından Yön. Krl. Bşk. Sn. Edip H. AKTAŞ, Prens ve Prensese takdim edilmiştir. Prens ile olan görüşmede, Harran Üniversitesi ile Wageningen Üniversitesi arasında oluşturulacak işbirliği ile ilgili bilgi verilmiş ve Prens de Wageningen Üniversitesi’nden sorumlu olduğu için bu konuyu Büyükelçilikler nezdinde takip edeceğini belirtmiş ve böyle bir STÖ’nün varlığının kendilerini mutlu ettiğini belirtmiştir.

10 Kasım 2012 akşamı Haliç Kongre Merkezi’nde Kraliyet Orkestrasının Konseri ve O’nu takip eden Özel Kokteyl ile Prens ve Prensesin ziyaretleri neticelenmiştir.