TÜHOD KOORDİNATÖRLÜĞÜNDE DÜNYA GÜMRÜK GÜNÜ KUTLANDI

Bu Haber 02.02.2012 Tarihinde Eklenmiştir.
< Geri Dön


26 Ocak "Dünya Gümrük Günü"dür. Türk ve Hollanda Gümrükleri arasında her geçen gün gelişen işbirliği kapsamında, 2011 Yılı Eylül ayında MOU ( Memorandum of Understanding) uygulanması kararlaştırılmıştı. TÜHOD girişimleri ile, MOU imza töreninin 26 Ocak 2012 tarihinde gerçekleştirilmesi talebi, gerek Gümrük ve Ticaret Bakanı Sn. Hayati YAZICI'ya, gerek Gümrük ve Ticaret Bakanlığı Müsteşarı Sn. Ziya ALTUNYALDIZ'a gerek ise Hollanda Büyükelçiliği kanalıyla Hollanda Gümrükleri Genel Müdürüne iletilmiş ve olumlu yanıt alınmıştı. Keza, MOU dışında, bir Panel düzenlenmesi ve panel konusunun "Lojistik" olması da taraflara iletilmiş ve kabul görmüştür. Bunun üzerine Ankara Lojistik Üssü ile irtibata geçilerek, Dünya Gümrük Günü'nün Lojistik Üssü Kongre Salonu'nda yapılması TÜHOD tarafından önerilmiş ve bu önerimiz de kendilerince kabul edilmiştir. Tüm bu gelişmeler sonrasında 26 Ocak 2012 tarihinde çok büyük bir katılım ile Dünya Gümrük Günü kutlanmıştır.

Kutlamaya, başta Gümrük ve Ticaret Bakanı Sn. Hayati YAZICI, Müsteşar Sn. Ziya ALTUNYALDIZ, Hollanda Gümrükleri Başkanı Sn. Willy ROVERS, TOBB Başkan Vekili Sn. Halim METE, Milletvekilleri, Bürokratlar, Belediye Temsilcileri, Büyükelçilik Temsilcilerinden oluşan oldukça kalabalık bir izleyici topluluğu katılımıyla gerçekleştirilmiştir.

Kahve&çay molası sonrası, Panel Başkanlığını TÜHOD Yön. Krl. Bşk. Sn. Edip H. AKTAŞ'ın yaptığı, Hollanda tarafından Dr. Albert W. Veenstra, Sn.Frank Heijmann, TAJIS Genel Müdürlüğü Daire Başkanı Sn. Ahmet METİN ve Ankara Lojistik Üssü Yön. Krl. Bşk. Vek. Sn. Hakan BEZGİNLİ, "Lojistik ve Gümrükler" konulu panel ilgiyle izlenmiştir.

Gümrük ve Ticaret Bakanı Sn. Hayati YAZICI, Dünya Gümrük Gününün düzenlenmesindeki etkin rolü nedeniyle TÜHOD Yön. Krl. Bşk. Sn. Edip H. AKTAŞ'a ve yaptıkları başarılı ev sahipliği için Ankara Lojistik Üssü Yön. Krl. Bşk. Sn. Erhan GÜNDÜZ'e teşekkür plaketi takdim etmişlerdir.

 

TÜHOD Yön. Krl. Bşk. Edip H. AKTAŞ'ın Açılış Konuşması aşağıdadır :

"Sayın Bakanım, Sayın Müsteşarım, Sayın Gn. Müdür Rovens, Hollanda ve Türk Gümrüklerinin, Belediyelerimizin, Lojistik Camiasının, Basınımızın değerli Temsilcileri, Hanımefendiler&Beyefendiler, hepinizi sevgi ve saygıyla selamlıyorum.

 Ben  Türk Hollanda Dostluk Derneği Yönetim Kurulu Başkanı, Türk Gümrüklerinin Eski bir Mensubu, Hollanda Gümrüklerinin eski bir çalışma arkadaşı olarak 2 önemli konu hk. söz aldım.

Birincisi, 1999-2003 yılları arasında, gerek Lahey B.elçiliği Maliye&Gümrük Müşaviri, gerek ise Birleşmiş Milletler Uyuşturucuyla Mücadele Avrupa Başkanı olarak kendileriyle çok uyumlu bir çalışma ve işbirliği içinde olduğum Hollanda’lı dostlarıma “Hoşgeldiniz demek. “Wilkome Turkei.

İkincisi, Türk Bürokrasisinin alışkın olmadığı bir uygulama ile, TÜHOD gibi bir STÖ’nün önerisi sonrası (Niçin TÜHOD gibi bir STÖ tabiri kullandım, zira Türk Hollanda Dostluk Derneği, sektörel bir STÖ değil, iki ülke arasında Dostluğun gelişmesine gönül vermiş, herhangi bir baskı gurubu statüsünde olmayan, idealist gönüllerin oluşturduğu bir insiyatiften başka bir özellik taşımamaktadır.) Hollanda Gümrükleri ile 2011 Eylülünde imzalayacakları protokolü, 2012 Yılı Dünya Gümrük Günü’nde imzalayarak, Türkiye-Hollanda arasındaki ilişkilerin başlayışının 400. Yıl Dönümü kapsamında, Devletimizce ilk etkinliğin gerçekleştirilmesini sağlayan Gümrük ve Ticaret Bakanı Sn. Hayati YAZICI’ya, Müsteşar ve Değerli Kardeşim Sn. Ziya ALTUNYALDIZ’a ve bugüne gelinmesinde katkısı olan tüm Bürokrat kardeşlerime ve Hollanda Büyükelçiliği Gümrük Ateşesi Dostum Willhem’e “Teşekkürlerimi ve Şükranlarımı” iletmek. Batıda bu tür etkinlikler STÖ’lerinin insiyatifi ile gerçekleştirilir. Ancak biz henüz o aşamaya gelememiştik. Bu nedenle Gümrük ve Ticaret Bakanlığımızın bu takdirleri, Devletimiz açısından da büyük önem taşımaktadır.

Ben bugün ki toplantının gerek Türkiye-Hollanda işbirliğine, gerek ise Türk-Hollanda Dostluğuna yeni boyutlar kazandırması dileğiyle konuşmama son veriyor, hepinizi saygıyla selamlıyorum."