HOLLANDA DA EKONOMİ BAKANLARI TOPLANTISI

Bu Haber 06.04.2016 Tarihinde Eklenmiştir.
< Geri Dön


Hollanda’nın Başkenti Lahey’de 6 Nisan 2016 tarihinde Türk ve Hollanda Ekonomi Bakanları Sn. Mustafa Elitaş ve Bn. Lilianne Ploumen’in katılımları ile “Türk&Hollanda İş Zirvesi” düzenlenmiştir. Hollanda Türk İş Adamları Derneği (HOTİAD)’nden gelen davet üzerine Toplantı’ya Yön. Krl. Bşk. Sn. Edip H. AKTAŞ TÜHOD’u temsilen katılmışlardır.

Toplantı HOTİAD tarafından düzenlemiş ve Türkiye’den MÜSİAD, DEİK ve TÜHOD temsilcileri ile Hollanda’da bulunan Türk ve Hollanda’lı KOBİ Temsilcilerinden kalabalık bir izleyici kitlesi katılmıştır.

HOTİAD Başkanı Sn. Hikmet GÜRCÜOĞLU’nun açış konuşması sonrası, DEİK Yön. Krl. Bşk. Sn. Ömer Cihad Vardan ve Hollanda Küçük ve Orta Boy İşletmeler Birliği(MKB) Başkanı Sn. Michael van Straalan konuşmalarını yapmışlardır. Tüm konuşmacıların üzerinde durdukları konu, nüfusun yaşlanması ve diğer nedenlerle son birkaç yılda Hollanda’da 17.000 iş yerinin kapanmış olması, yaklaşık 50.000 iş yerinin de kapanacak olması, Hollanda’da genç girişimcilere ihtiyaç olduğu ve bunun Türk Türk girişimcilerle kapanabilecek olduğu hususudur. Bu konuda MKB'nin işbirliğine hazır olduğu, HOTİAD’ın da katalizör görevi üstlenebileceği konusu üzerinde durulmuştur.

Hollanda Dış Ticaret ve Kalkınma İşbirliği Bakanı Sn. Lilianne Ploumen, “Türkiye ile sadece Hollanda değil, AB arasında da işbirliğinin gelişmesi ve vizenin kalkması için elimizden geleni yapıyoruz. Yapmaya da devam edeceğiz. Türkiye’deki KOBİ’ler genç girişimcilikte kendini kanıtlamıştır. Hollanda’daki KOBİ’ler de inovasyon’da çok aktiftir. Bu güçlerin birleştirilmesi gerekir. Kadın girişimcilere de öncelik vermeliyiz. Bunun en güzel örneği Sn. Nurdan ERBUĞ’dur.

Ekonomi Bakanımız Sn. Mustafa ELİTAŞ; “Sanayiden Tarıma, enerjiden eğitime her konuda Sn. Ploumen ile işbirliği hususunda anlaşmış bulunuyoruz. Türk şirketlerinin son yıllarda en fazla sermaye akışı sağladığı ülke Hollanda’dır. İnovasyon konusunda Hollanda Ekonomi Bakanlığı ve TÜBİTAK arasında inovasyon platformu oluşturulmuştur. İşbirliğinin artarak devam edeceğine inancımız tamdır.”

Günün konuşmaları sonrasında; Michael van Straalan(MKB), Hikmet Gürcüoğlu(HOTİAD), Veysel Hut (Aron Yatırım Danışmanlığı), Mariake Blom(ING Bank), Özgür Kasırga(Integra), Mustafa Mate(DEİK), Cedric Vreuls(Hollanda Yabancı Yatırım Ajansı, NFIA) ve Rene Coumans(Alta Genetik) katılımında panele geçilmiştir. Burada da Türk Genç Girişimciler Hollanda’da ciddi imkanların bulunduğu, şirket satın almalarında aynı zamanda doğru danışmanlık satın alınması gerektiği, sahibi yaşlı dahi olsa genç işlerin tercih edilmesi gerektiği vurgulanmıştır.

Belge 1     Belge 2