İNOVASYON HAFTASI RAPORU

Bu Haber 30.12.2015 Tarihinde Eklenmiştir.
< Geri Dön


30 Kasım-5 Aralık tarihleri arasında İstanbul'da gerçekleştirilen İnovasyon Haftası'na Derneğimiz İnovasyon Temsilcisi Üyesi Sn. Selim ŞÜKÜROĞLU katılmışlar ve bu hafta ile ilgili bir rapor hazırlamışlardır :

Türkiye Hollanda Dostluk Derneği İnovasyon Temsilcisi olarak ben Şahin Selim Şüküroğlu, 2 - 5 Aralik 2015 tarihleri arasinda Istanbul’da gerceklesen inovasyon haftası kapsamindaki aktivitelere katıldım. Programımız, 2 Aralık çarşamba günü Hollanda Baş Konsolosluk binasındaki tanıtım kokteyli ile başlayıp, 5 Aralık cumartesi günü istanbul kongre merkezinde, TİM (“Türkiye İhracatlılar Meclisi”) tarafından düzenlenen, “Türkiye Inovasyon Haftası” Kongresi ile sona ermiştir.

 2 Aralık çarşamba aksami, Taksim’de bulunan Hollanda Baş Konsolosluğu’na, Sayın Dernek Başkanımız Edip Haktaş ile beraber katıldık. Çok güzel bir şekilde hazırlanmış olan kokteyl etkinliğinde, Hollanda Büyükelçilik ve çalışanları tarafından çok iyi bir şekilde ağırlandık. Hollanda’dan gelen bazı inovatif ürün ve servislerin de tanıtıldığı bu davete katılım hayli yüksekti. Güzel müzik ve ikramlar eşliğinde sosyalleşen konuklar, çok iyi vakit de geçirdiler.

 3 Aralık Perşembe sabahı erkenden Istanbul Kongre Merkezi’ne gittim, daha önce yapmış olduğum online başvurum sonrası, kongre merkezi önünde kurulu olan kayıt çadırından çok hızlı bir şekilde yaka kartımı teslim aldım. İlk günden bu kadar erken bir saatte, kayıt çadırı içerisindeki kalabalığı görünce, üç gün boyunca etkinliğe katılımın yüksek olacağını anlamıştım. Kongre binasındaki güvenlikten geçtikten sonra bizleri Shell akaryakıt firmasının düzenlediği verimlilik yarışı finalist takımlarının, inovatif ve çevreci araçları ile beraber genç ekipleri karşıladı. Bir litre benzin ile en çok menzili gidebilen bu araçlar ve takımları ile karşılanmak hoş oldu. Alt katlara indikçe, bizleri üç farklı kata yayılmış olan fuar alanları, panellerin ve workshopların yapıldığı salonlar karşıladı. En büyük salon olan Çamlıca Salonu’nda yapılan konuşmalar ile beraber diğer üç adet salondaki etkinliklere de katılmaya çalıştım. Açıkçası o kadar yoğun bir program ile karşılaştım ki etkinliklerin tümüne katılmak için ciddi bir çaba sarf etmek zorunda kaldım.

 Genel olarak, kongre merkezindeki dağılımdan bahsetmek gerekir ise, -1. katta inovatif şirketlerin toplandığı fuar alanı vardı. -2. katta ise inovatif yarışmalara katılan ve ödül alan ekiplerin proje sunumları ile beraber, sponsor firmalarında inovatif ürünlerini tanıttıkları bir fuar alanı vardı. Etkinlikteki en büyük salon olan Çamlıca Salonuna misafirlerin kabulünün de bu kattan yapılması dolayısı ile hayli yoğun bir kat idi. -3. katta mevcut olan fuar alanında ise birçok üniversite ve teknokentlerin stantları mevcut idi. Diğer iki kattaki kurumsal atmosferden sonra bu katta çok farklı bir atmosfer mevcuttu.

 Fuar alanlarının tümünü gezdikten sonra en çok ilgimi çeken stantlar hakkında konuşmak gerekir ise, etkinliğin de sponsoru olan Arçelik firmasına, şahsımda dahil olmak üzere ilgi yoğundu. Gün boyunca verilen ikramlarında ilgiyi arttırması dışında benim asıl ilgimi firmanın tanıtımını yaptığı yeni ürünler çekti. Türk kahvesini global pazarda da yaymak isteyen firma, kapsül türk kahvesi makinesi ve türk kahvesi kapsülleri çalışmış. Son kullanıcının, kahve hazırlama şeklini çok kolaylaştıran bu cihaz ile dileğim türk kahvesi ürünü ve kültürü global pazarda da yaygınlaştırılır. Diğer bir firma olarak etkinlik sponsorlarından biri olan TEB Bankası’ nın standı, öğrenci ve gençlere yönelik düzenlediği yarışma dolayısı ile yoğundu. Genel izlenim olarak bence bu firma kongre boyunca yaptığı tüm etkinlik ve stantları ile inovasyona çok açık bir banka olduğunu göstermiş oldu. Finans dünyası içerisinde ciddi bir yeri olan bu bankanın, inovasyon konusundaki ilgisi ve bilgisi açıkçası beni çok etkiledi. Umarım gelecekte, yatırım arayan birçok genç inovatif fikirin, inovasyon arayan bu banka ile yolları kesişir. Diğer bir firma olarak ilgimi çeken Türk Hava Yolları’ nın düzenlediği bir diğer inovatif fikir yarışması sonucu, gençler inovasyonun merkezi olan San Francisco ya hediye bilet kazanma şansı elde ettiler. Inovasyona ilgisi ve merakı çok olan bu gençlik umarım inovasyonun merkezi olan bu şehre THY’ nin katkısı ile gidip, gözlemleri sonucu vizyonlarını genişletirler.

 

Üç gün boyunca kongre merkezinde yapılan etkinlikler içerisinde ilgimi çeken konuşmalar ve paneller hakkında bahsetmek gerekir ise, öncelikle etkinlik haftası için tasarlanan logodan biraz bahsetmek istiyorum. “!novasyon Haftası” şeklinde tasarlanan logonun, baş harfi “i” yerine “!” (ünlem işareti) kullanılmış. Çok ince bir detay ile, artık ülkemizde

inovasyona dikkat edilmesi gerektiği mesajı veriliyor. Tabiki de “Değişime Sende Katıl” sloganı ile de gençler teşvik edilmeye çalışılmış. Sadece logo ve sloganları ile değil, tüm organizasyon olarak bence çok başarılı bir kongre idi. TIM Başkanı Sn. Mehmet Büyükekşi’nin yaptığı açılış konuşması ile başlayan kongrede, diğer tüm konuşmacılarında defalarca tekrarladığı ortak bir düşünce vardı, bu da “gençlerin hata yapmaktan korkmaması” idi. Ülkemizde hata yapmanın başarısız olmak şeklinde algılanması sonucu, gençler üzerinde oluşan bu baskı sanırım inovatif olmanın önünü kapatıyor. Bence de gençler ne kadar çok hata yapar ise o kadar çok öğrenirler. Dolayısı ile hata yapmaktan korkmamaları ve hatalarından da ders almaları lazımdır. Fakat sadece gençlerin bu düşünce tarzını değiştirmesi ile yeterli olmayacak, şahsi fikrim olarak, ilerde yatırımcı kesiminde, yapılan hatalara daha açık görüşlü olmaları gerekir. TIM Başkanının yaptığı konuşma içeriğinde diğer önemli bir konu ise, bu etkinlik için kurdukları ve tamamı genç kesimden oluşan yeni bir takım idi. “Inovativ” ismi adı altında oluşturulan bu ekip, toplamda 2000 kişiden oluşan ve içerisinde 130 adet üniversite öğrencisi barındırıyor. Bu ekip tüm etkinlik boyunca katılımcılara yardımcı olmak adına gönüllü olarak çalıştı. Genel olarak tüm ekip den memnun olan katılımcılar dışında umarım ekip üyesi olan gençler için de güzel bir deneyim olmuştur.

 Tabikide organizasyon içerisinde partner ülke olarak yer alan Hollanda’ dan ve organizasyona olan katkılarından bahsetmeden olmaz. Tüm organizasyon boyunca çağırılan yabancı konuk konuşmacıların büyük bir kısmı, partner ülke katkısı ile gerçekleştirilmiştir. Genel olarak katılan tüm konuşmacılar ile beraber, yabancı konuşmacılar da çok ilgi çektiler. Hollanda Türkiye Büyükelçimiz Sn. H.E. Cornelis van Rij’in yaptığı konuşmadan kısa bilgiler vermek gerekir ise, kendisi Amsterdam şehrini bir “Smart City” yapmak için çalıştıklarını, Türkiye de görevli bir İnovasyon Ataşesi atadıklarını ve bu kişinin her iki ülke arasında bir inovasyon köprüsü oluşturacağından bahsetmiştir. Büyükelçimizin konuşması sonrası, etkinliğe katılım yapan Hollanda Prensi Sn. Maurits van Oranje-Nassau’da kısa bir konuşma yaptılar. Sayın Prens, “Start-up” kültürünün ülkeleri için olan öneminden bahsettiler. Bir gün sonra, Hollanda ve Türkiye arasında, kongre sırasında yapılan “Türkiye Hollanda İnovasyon Platformu” imza tören inide izledikten sonra, özet olarak tüm katılımcılar, Hollanda ülkesi ile mevcut bu ilişkinin, ülkemizdeki inovatif kültürün gelişmesi açısından çok önemli bir gelişme olduğunun farkına varmışlardır.

 Derneğimizi temsilen katılım yaptığım “İnovasyon Haftası” etkinliği sonrası, sponsor ve katılım yapan tüm firmaların inovasyonun önemine dair farkındalıklarını, katılımcıların büyük bir kısmını oluşturan gençlerin, inovasyona ve girişimciliğe olan ilgisini gözlemledim.

Organizasyonda büyük emeği geçen Türkiye İhracatlılar Meclisi’ nin de, inovasyona olan ilgisi ve bilgisi ile beraber, organizasyon konusundaki başarısını görmek çok zor olmadı. Son olarak organizasyondaki partner ülkemiz olan Hollanda’ nın da, Türkiye’ deki potansiyel inovatif kültüre ve iş olanaklarına olan ilgisi ile beraber, gelecekte ülkemizde oluşacak güzel ve başarılı projeler için şahsım ve derneğim adına mutlu oldum.

 Şahin Selim ŞÜKÜROĞLU

TÜHOD İnovasyon Temsilcisi